El món fàntastic d’Albert Khan. Una visió del món

Juliol 13, 2009 at 5:59 pm (inventaris)

No fa gaires dies vaig veure un documental de la BBC al canal233 (on sinó..?) que em va fascinar:

tractava d’un banquer milionari i filàntrop francès que va decidir destinar part de la seva fortuna a crear el que ell mateix va anomenar “l’Arxiu del planeta”.  Sospitant que el canvi de segle i les seves modernitats estaven a punt de fer caure en l’oblit un munt de vells costums i formes de vida, va voler deixar constància de la vida cultural i quotidiana de la humanitat de principis de segle XX.

Va enviar fotògrafs a fotografiar i filmar arreu la vida cultural col·lectiva del planeta. Khan creia que veure les altres cultures ajudaria a comprendre’ns millor, que retratant documentalment el món ajudaria a crear una cultura de pau, que les imatges de la vida quotidiana de les altres cultures farien que el pacifisme s’arrelés en les persones.

Per desgràcia el projecte no va tenir ni ha tingut mai la rellevància pública que volia que tingués el seu creador, i en pocs anys les guerres mundials van sepultar i condemnar a l’oblit les seves bones intencions, així com bona part dels escenaris i els protagonistes del que ara per ara és la major col·lecció de fotografies antigues a color (tècnica de l’autocrom).

Un inventari visual de la vida quotidiana de la humanitat que com a creadora del blog inventariant no puc deixar de ressenyar, lloar, i admirar.

France_3

England_4

Italy

Benin_1

Aquest és el resum del programa:

El món fàntastic d’Albert Khan. Una visió del món

“Entre el 1908 i el 1930, el milionari banquer i filantrop francès Albert Khan va decidir enviar un equip de fotògrafs arreu del món amb l’objectiu de documentar la vida al planeta. Gràcies a la seva immensa fortuna personal, els fotògrafs de Khan van poder viatjar a més de 50 països plasmant l’espai natural i cultural del món conegut fins aleshores.
A més de convertir-se en testimonis d’alguns dels esdeveniments més destacats de l’època, aquests artistes també van fotografiar els detalls més íntims del dia a dia de molts personatges anònims.

Un segle després, el públic encara pot continuar meravellant-se amb el remarcable, màgic i fascinant món fotogràfic d’Albert Khan.”


Més informació:

www.albertkahn.co.uk/

Entrada a la wikipedia (en anglès)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: